Langs de Gaasterlandse kust

Jaren geleden voor mij heel bekend, naar het strandje in Stavoren met de kinderen, bij de sluis kijken en later “op eigen kiel”, dus met onze eigen boot aan het eilandje en door de sluis het IJsselmeer op, naar onbekende verten. Ik wou weer eens even kijken, hoe het er was.

Het was er nog, de glooiingen, de bossen en langs de kust uiteraard het IJsselmeer. Maar het IJsselmeer was “mijn” IJsselmeer niet meer. Allemaal windmolens, naar zuid, west, noord, overal waar je keek, allemaal techniek. Nu hou ik wel van techniek, maar niet daar!

Met een traan in mijn ene oog en het andere oog aan de camera heb ik maar zoveel mogelijk om die molens heen gefotografeerd.

Het glooiende landschap
Oude Mirdumer klif
Oude Mirdumer klif
Over heel Nederland werden in de jaren vijftig deze betonnen uitkijktorens van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) gebouwd, bedoeld om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen, die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.[2][3] De torens werden volgens een standaard ontwerp gebouwd op plaatsen waar geen bestaand hoog gebouw beschikbaar was om een post op in te richten. In totaal zijn er 138 luchtwachttorens gebouwd, verreweg de meeste waren betonnen raatbouwtorens zoals deze
stenen hebben ze daar ook, heel veel, grote en kleine
richting Mirnser klif
Het Mirnserklif is een bekend kitesurfspot
hoge sprongen, het weer was er ideaal voor, ongeveer windkracht 5 beaufort
Het Rijsterbos vanaf Mirnserklif
is het geen plaatje?
Gelukt!! Géén molens in beeld!!
Het welbekende haventje van Laaxum, incl. visrestaurant
dit is óók laaxum
Het Roode klif (Reaklif)
zicht op Warns vanaf Roode klif

En dan Stavoren, zoveel te zien, zo pittoresk. een kleine impressie

de Dwinger
Haven
De Vuurtoren van Stavoren is een gietijzeren vuurtoren of lichtopstand aan het IJsselmeer bij de haven van Stavoren. Op de twee havenpieren staan twee bijbehorende havenlichten, een groene en een rode. Deze bouwwerken zijn in 1884 gebouwd en vallen sinds 1999 onder de monumentenzorg. De toren heeft een hoogte van 15,7 meter. In 2001 is de vuurtoren gerestaureerd, waarbij de toren werd gestraald en geverfd.
Vissershaven
Doorkijkje Burgemeester Albertsstraat
op de terugweg: De dominante toren van Spannenburg

Door hermantroost193718020

gepensioneerd beroepsfotograaf die het knippen niet kan laten en graag natuurfoto's maakt.

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: