Historie

Fotograferen doe ik al vanaf mijn jeugd en mijn eerste doka had ik al op m’n 16e, dus ongeveer 55 jaar geleden, bij pa en ma op zolder. Sindsdien heb ik qua fotografie veel meegemaakt. Ik wil u graag een paar belevenissen laten zien, vanaf de tijd dat ik begon met digitale fotografie.

Ongeveer 1995, de digitale fotografie deed zijn intrede. Programma’s als Photoshop openden onbekende en ongekende wegen, maar hoe? in de eerste periode werd je overdonderd door de mogelijkheid om foto’s te bewerken, veel gemakkelijker dan in de donkere kamer het geval was. Onderstaande foto’s zijn dus bewerkt, gewoon om het bewerken zelf. een elke keer werd aan een thema gedacht. Toch in deze tijd veel prijzen gewonnen met dit soort foto’s

Een oude en dierbare foto, het Sashuisje. Oorspronkelijk een sandwichdia, Met deze foto uit plm 1994 heb ik veel prijzen gewonnen.

In 1999 brachten we met een groepje enthousiastelingen van de fotoclub Heerenveen een bezoekje aan de studio van Henk Tas in Rotterdam. Henk Tas is een beeldend kunstenaar die zich o.a. bezig hield met table-top fotografie. Zijn werk sprak erg tot mijn verbeelding en ik kon het dan ook niet laten om op zolder met wat halogeenspotjes en wat prullaria aan de slag te gaan

Eind 1999 werd er druk gespeculeerd over de gevolgen van de overgang naar een nieuw millennium. Deze 1000 jarige passage zou rampzalig zijn voor onze gedigitaliseerde wereld, de computers zouden in de war raken en stil vallen. Ik werd geïnspireerd door dit gebeuren en maakte een drie tal foto’s. (De voorspelde rampspoed bleef overigens uit)

1. het millennium hangt boven ons hoofd 2. reis door de tijd 3. van industrialisatie naar digitalisatie

In 2003 kwam ik opnieuw in contact met een kunstenaar, nl Cees Swart uit het Drentse land. Cees maakt of maakte gebruik van een 3D tekenprogramma Bryce. Het leek mij fantastisch om 3D figuren te combineren met mijn fotografie. Na wat geklungel en gepruts heb ik dit een enkele keer commercieel kunnen gebruiken voor o.a. een opdracht voor een rockband en enkele modellensessies. Wel leuk, maar omdat het zo verschrikkelijk tijdrovend is toch ook maar gelaten voor wat het was.

%d bloggers liken dit: