Oostkant Nannewiid

Eindelijk, zon!!!! Fluks op het fietske gestapt en een eindje rondgetrapt. Elektrisch, dat dan wel. En ook m’n cameraa(t)(d)je mee, en dat was maar goed ook.

oostkant Nannewiid, Peter Tazelaar pad

Peter Tazelaar was een verzetsheld uit de tweede wereldoorlog en heeft zich een tijd schuilgehouden in een woonbootje in het Lytse Wiid

oost Nannewiid

Het Nannewijd is ontstaan door vervening. In de 18e eeuw vestigden Gietersen zich in de buurt. Door het Nannewijd loopt de Veenscheiding (Feanskieding), een vaart die vroeger voor het vervoer van turf werd gebruikt. Deze vaart loopt aan de oostkant door naar Heerenveen. In het Nannewijd vond het eerste experiment met Actief Biologisch Beheer (ABB) in Friesland plaats. Omdat de Veenscheiding vervuild en voedselrijk water aanvoerde is deze nu afgescheiden van het Nannewijd. Water uit de Tjonger wordt nu via een helofytenfilter het gebied ingelaten. Het meer werd gebaggerd en een teveel aan brasem werd weggevangen. Deze ingrijpende en kostbare herstelmaatregelen hebben de waterkwaliteit wel verbeterd, maar toch niet helemaal zoals was verwacht. (wikipedia)

mooie plekjes
uitzichtpunt het Lytse wiid
Lytse wiid (kleine wiede)
nog steeds Peter Tazelaarpad
links, richting sint Johannesga
mooi veulen
keurig gekapte rodondendrons
jong geluk
Oude postweg Rottum

Door hermantroost193718020

gepensioneerd beroepsfotograaf die het knippen niet kan laten en graag natuurfoto's maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: